Un elev de 11 ani din Essex a fost recent pedepsit cu detenție pentru că nu a obținut 90% la tema de matematică, ci doar 81%. Acest caz a atras atenția asupra unei tendințe tot mai vizibile în școlile din Anglia: utilizarea pedepselor nu doar pentru a corecta comportamente negative, ci și pentru a forța obținerea unor rezultate academice mai bune.
Într-un sistem educațional tot mai axat pe performanță măsurabilă, această abordare poate avea consecințe serioase asupra motivației și stării emoționale a elevilor. Hannah Wilkinson, lector în psihologie educațională la Universitatea din Manchester, explică de ce strategiile punitive sunt contraproductive și cum pot școlile să încurajeze învățarea într-un mod sustenabil.
Școala ca un sistem de competiție și presiune
După adoptarea Education Reform Act din 1988, care a permis părinților să aleagă școlile pentru copiii lor și a introdus indicatori de performanță publici, sistemul educațional din Anglia a devenit unul bazat pe competiție. Nici în alte regiuni lucrurile nu stau diferit și am putea spune că și în România se merge pe același principiu.
În prezent, părinții pot compara școlile pe baza unor statistici care diferă de la țară la țară. Pentru România este destul de clar că vorbim despre examenele de Evaluare Națională și Examenul de Bacalaureat.
Deși inițial aceste măsuri au fost introduse pentru a îmbunătăți calitatea educației, ele au condus la o…