Nici măcar Beyoncé nu este imună la ciclul indignării. Deși cel mai aclamat album al ei, Renaissance, a apărut de mai puțin de o săptămână, Beyoncé face deja modificări la două dintre melodiile ei după ce a fost aspru criticată pe rețelele de socializare.
Cântăreața a avut o contră cu Kelis pentru că a interpolat o parte din hitul ei din 2003, „Milkshake” în „Energy”, fără a-i da credit. (Kelis nu este un autor creditat al cântecului.) „Am auzit despre asta la fel cum au făcut toți ceilalți”, a spus Kelis într-un comentariu pe Instagram.
Cântecul „Heated” includea inițial versuri care prezentau aceeași insultă care a adus-o pe Lizzo în ape tulburi pe Twitter cu doar câteva săptămâni în urmă. Luni, la numai trei zile după lansarea albumului, s-a raportat că Beyoncé va schimba cuvântul. De miercuri, versurile melodiei au fost schimbate de la „sp***in’ on that ass” la „blastin’ on that ass” pe YouTube, Apple Music și Spotify (deși versurile scrise pe Spotify au încă versiune veche).
Situația Kelis este specifică și probabil mai mult despre cearta ei cu Pharrell decât despre relația ei cu Beyoncé. Dar insulta din „Heated” face parte dintr-o tradiție lungă din industrie de editare retroactivă a cântecelor. Este aproape un drept de trecere – un artist scrie un vers care îmbătrânește prost și în cele din urmă este modificat sau eliminat cu totul. În trecut, acest proces putea dura ani, iar versiunile originale ar fi păstrate în albume fizice sau în descărcări anterioare de melodii. Versurile schimbate ar fi evidente doar în relansări sau atunci când melodia ar fi cântată la concerte. În era Twitter și Spotify, acest răspuns este la fel de imediat ca și reacția.
Odată ce o piesă este schimbată și relansată pe serviciile de streaming, aceasta este singura versiune care va fi în circulație dincolo de fragmentele TikTok și o mână de CD-uri și copii de vinil. Kanye West a profitat de această flexibilitate în 2016 cu actualizările sale la Viața lui Pablo. Beyoncé, unul dintre cei mai pricepuți artiști ai industriei, știe că, cu cât trece mai repede la editări, cu atât este mai puțin probabil ca cineva să-și amintească că a fost schimbat în primul rând.
Editările au determinat-o, de asemenea, pe Monica Lewinsky să sugereze ca numele ei să fie eliminat din piesa din 2013 a lui Beyoncé „Partition”. Beyhive a fost mai puțin susceptibil la această schimbare.