Comisia Europeană analizează măsura în care regulile UE privind activele cripto protejează drepturile de răscumpărare ale investitorilor pentru tokenuri e-money identice (EMT-uri), a căror valoare este legată de o singură monedă oficială.
Cererea Autorității de Supraveghere Franceze
În 2023, Autoritatea de Control Prudențial și Rezoluție (ACPR) din Franța a solicitat Autorității Bancare Europene (EBA) să clarifice dacă este posibil ca EMT-urile identice și complet fungibile să fie emise atât de entități licențiate în UE, cât și de altele din afara blocului, care nu sunt supuse reglementărilor europene.
EBA a transmis această problemă către Comisia Europeană, deoarece aceasta implică interpretarea legislației UE.
Reglementările MiCAR
În 2023, UE a adoptat un set cuprinzător de reguli pentru activele cripto, cunoscut sub numele de MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulation). Aceste reguli impun emitenților de EMT-uri să obțină aprobarea autorităților de supraveghere și să dețină rezerve, inclusiv depozite bancare, care să garanteze răscumpărarea tokenurilor de către investitori atunci când este solicitat.
În Statele Unite, Președintele Donald Trump a promis să reducă povara reglementărilor pentru companiile de criptomonede. Săptămâna aceasta, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC) a anunțat formarea unui grup de lucru pentru elaborarea de noi reguli.