Pentru mulți dintre noi, ideea de confruntare poate fi intimidantă, mai ales pentru cei care sunt introvertiți sau care evită conflictele. Chiar dacă știm cât de important este să ne exprimăm sentimentele atunci când ceva ne deranjează, simplul gând de a aborda un subiect dificil poate părea copleșitor. Cu toate acestea, experții ne asigură că o confruntare sănătoasă nu trebuie să fie agresivă; în schimb, poate fi o discuție constructivă care aduce beneficii tuturor celor implicați.
Confruntare vs. agresivitate
„Cuvântul ‘confruntare’ sună agresiv, dar există o mare diferență între a fi agresiv și a fi asertiv”, explică Lynn Zakeri, LCSW, terapeut în zona Chicago. Confruntarea cu asertivitate este foarte diferită de confruntarea cu agresivitate, subliniază ea. A fi asertiv înseamnă să îți exprimi nevoile și sentimentele într-un mod respectuos și calm, fără a încerca să intimidezi sau să controlezi cealaltă persoană.
Angela Williams, LCSW, specialist în psihologie clinică și coach în leadership, explică faptul că dorința de a confrunta o problemă apare adesea din grijă față de celălalt. „În domeniul ajutorării, uneori etichetăm confruntarea ca fiind o ‘carefrontare’ atunci când abordezi o problemă din grijă, pentru a produce o schimbare sau a aduce în discuție un comportament”, spune ea.
Confruntarea sănătoasă poate duce la consolidarea relațiilor, iar acest lucru este valabil chiar…