Economiile periferice din Europa au înregistrat o creștere semnificativă datorită fondurilor alocate prin mecanismul de redresare și reziliență și instrumentul de asistență pentru preaderare, conform unei analize recente realizate de PwC în cadrul Global Economy Watch (GEW). În același timp, dezinflația la nivel global încetinește, iar factorul distanței geografice începe să joace din nou un rol important în comerțul internațional.
”În timp ce alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est au creșteri însemnate, economia României este marcată de o creștere mai lentă decât se anticipa, după ani în care a avut cel mai bun ritm din regiune. Totodată, țara noastră se află în procedură de deficit bugetar excesiv, fiind foarte probabilă și o depășire a țintei stabilite pentru acest an, iar inflația rămâne ridicată. Încetinirea economiei este atribuită atât contextului intern, cu multiple runde de alegeri, care conduc la cheltuieli guvernamentale mai mari, dar și contextului extern. Pentru o creștere economică sustenabilă, este nevoie de un cadru mai atractiv pentru investiții și continuarea implementării reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în 2026”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
Creșterea economiilor periferice
Economiile din Europa Centrală și de Sud-Est, precum Albania, Polonia și Cipru, au cunoscut o creștere notabilă, înregistrând rate de 3-3,5%, în timp ce economiile mai mari, precum Franța și Germania, au avut o creștere mai modestă, sub 1,5%. Aceste rezultate reflectă succesul politicilor europene care au utilizat fondurile de redresare pentru a stimula creșterea în schimbul reformelor structurale, cu economii periferice, precum Grecia și Croația, printre principalii beneficiari ai investițiilor.
Ritmul încetinit al dezinflației globale
Inflația globală a scăzut în economiile membre OCDE, dar dezinflația încetinește, mai ales în sectorul serviciilor. Inflația a scăzut de la 10,7% în octombrie 2022 la 5,6% în iunie 2024, dar Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează că ultimele etape ale dezinflației vor fi cele mai dificile.
Comerțul între țările apropiate geografic
Analiza PwC mai arată că marile economii, precum SUA și cele din Europa, au redus expunerea față de parteneri comerciali aflați la distanță mare, precum Rusia și China, și au început să importe mai mult din țări apropiate, cum ar fi partenerii din Uniunea Europeană. Această schimbare a fost accelerată de factori geopolitici, dar și de politici economice care încurajează reshoring și friendshoring.
Impactul demografic al Africii asupra creșterii economice globale
Un alt factor discutat în raport este dinamica demografică din Africa, care se așteaptă să fie un motor al creșterii economice globale în viitor. Populația în creștere rapidă a continentului african va juca un rol crucial în viitoarele decenii, în timp ce economiile avansate se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației și cu un deficit de forță de muncă, ceea ce va impune adaptarea la noile realități economice și tehnologice.