Plantele nu au creier, dar pot reține amintiri despre stres. Această abilitate fascinantă le ajută să se apere împotriva dăunătorilor și bolilor și ar putea juca un rol crucial în adaptarea culturilor agricole la schimbările climatice.
Cum funcționează memoria plantelor?
Plantele au evoluat de-a lungul a 500 de milioane de ani pentru a supraviețui în medii ostile. Spre deosebire de oameni și alte vertebrate, care își formează imunitatea prin celule specializate (B și T), plantele nu au un sistem imunitar mobil. În schimb, ele folosesc mecanisme epigenetice pentru a stoca informații despre atacurile anterioare și pentru a activa mecanismele de apărare mai rapid în cazul unei amenințări viitoare.
Acest fenomen, numit „priming imunologic”, este asemănător cu modul în care vaccinurile ajută oamenii să devină mai rezistenți la boli, dar fără a implica modificări genetice permanente.
Memoria epigenetică a plantelor
Pe parcursul ultimilor 10-15 ani, cercetătorii au descoperit că expunerea repetată la stres, precum atacurile dăunătorilor sau ale patogenilor, poate cauza modificări epigenetice de lungă durată în ADN-ul plantelor, fără a altera secvența genetică. Aceste modificări mențin planta într-o stare de apărare permanentă.
Priming-ul imunologic a fost observat la mai multe specii, de la plante cu viață scurtă, cum ar fi Arabidopsis thaliana (care trăiește doar câteva săptămâni), până la arbori…