Viața profesională este agitată pentru mulți dintre noi. Respectarea termenelor limită sau lucrul cu colegi dificili și șefi exigenți pot face ca nivelul de stres să crească rapid. Atunci când acest stres devine cronic și provoacă epuizare, negativitate și anxietate care îți afectează capacitatea de a-ți îndeplini sarcinile, poate apărea burnout-ul.
Dacă te simți copleșit de presiunea de la muncă, cum poți spune dacă va trece sau dacă te îndrepți spre burnout? Și mai important, cum poți preveni și gestiona acest stres?
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este o stare extremă de epuizare și stres, de obicei legată de muncă. Potrivit terapeutului Erika Pranzo, „este o stare de epuizare pe o perioadă îndelungată, care îți afectează bunăstarea fizică, emoțională și mentală”. Spre deosebire de stresul obișnuit, burnout-ul te împiedică să te reîncarci, făcând prevenția și auto-îngrijirea esențiale.
Simptome și semne ale burnout-ului
Iată patru semne că munca te poate epuiza:
- Oboseală copleșitoare
Dacă te simți constant obosit, chiar și după un somn suficient, acesta poate fi un semn al burnout-ului. Poate duce, de asemenea, la insomnie, agravând starea de epuizare. - Sentiment de detașare emoțională
În cazul burnout-ului, emoțiile tale pot părea plate, iar viața poate părea lipsită de bucurie și culoare. - Atitudine negativă față de muncă
Este obișnuit să dezvolți o stare de cinism față de jobul tău atunci…