Cu siguranță ai experimentat momentul în care ajungi într-o dispută online cu străini sau în discuții aprinse cu membri ai familiei la cină, doar pentru a simți că te lovești de un zid. Probabil că toți am fost vinovați de a ne considera „mai informați” decât suntem în realitate, insistând că avem dreptate chiar și fără toate faptele la îndemână.
Potrivit unui studiu recent în psihologie, publicat pe 9 octombrie în jurnalul PLOS ONE, oamenii tind să presupună că dețin deja toate informațiile necesare pentru a lua o decizie sau a susține o anumită poziție, chiar și atunci când acest lucru nu este adevărat. Cercetătorii numesc acest fenomen „iluzia adecvării informației”.
„Conflictele interpersonale sunt în creștere, ceea ce sporește sentimentele de furie, anxietate și stres general,” explică Angus Fletcher, coautor al studiului, narativist și neurofiziolog la Universitatea de Stat din Ohio. „Ne-am dorit să înțelegem aceste neînțelegeri și să vedem dacă pot fi atenuate.”
Cum s-a desfășurat studiul
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, Universitatea Stanford și Universitatea Johns Hopkins au chestionat online 1.261 de americani. Participanții au citit un articol despre o școală fictivă care nu avea suficientă apă.
- Grupul 1 a citit un articol care prezenta exclusiv argumentele pro-fuziune cu o altă școală mai bine aprovizionată cu apă.
- Grupul 2 a citit un articol care prezenta…