DJ Funk, unul dintre inovatorii care au definit și popularizat Ghetto House, a încetat din viață la vârsta de 54 de ani. Vestea a fost confirmată de Resident Advisor, care citează un anunț al DJ-ului Sluggo, prieten și colaborator al artistului. Potrivit unei campanii de strângere de fonduri pentru cheltuielile de înmormântare, DJ Funk suferea de cancer.
Un pionier al scenei electronice din Chicago
Născut Charles Chambers în Chicago, DJ Funk și-a început cariera în anii ’90, devenind o figură esențială în circuitul rave underground din Midwest. Alături de Traxman, DJ Assault și DJ Deeon, a fost unul dintre arhitecții Ghetto House, un stil muzical care combina elemente de house accelerat și Miami Bass, cu influențe puternice din hip-hop.
Denumirea de „Ghetto House” a fost menționată pentru prima dată pe „Street Traxx II”, un EP lansat de DJ Funk sub egida Dance Mania, o casă de discuri locală care avea să-i găzduiască multe dintre producțiile ulterioare.
Un moment definitoriu al carierei sale a fost în 1996, când Jeff Mills, unul dintre pionierii techno-ului, a inclus piesele sale „Work That Body” și „Run (UK)” în celebrul mix live realizat la clubul Liquid Room din Tokyo.
Succes comercial și impact cultural
În 1999, Chambers a lansat albumul „Booty House Anthems”, primul dintr-o serie de trei părți, care a devenit rapid un succes comercial. Discul s-a vândut în peste un milion de exemplare în SUA, iar piese precum „Pump It”, „Work It” și „Work That Body” au devenit nelipsite din seturile DJ-ilor de club.
În 2006, și-a fondat propria casă de discuri, Funk Records, și a început să colaboreze cu artiști din afara scenei Ghetto House. Tot în acel an, a realizat un remix pentru „Let There Be Light” de Justice, apărut pe EP-ul „Waters of Nazareth”.
Un alt moment important a fost includerea sa pe lista influențelor lui Daft Punk. Chambers este menționat în piesa „Teachers” de pe albumul „Homework”, un omagiu adus DJ-ilor care au influențat duo-ul francez.
Moștenirea lăsată de DJ Funk
În 2013, DJ Funk a primit o recunoaștere reînnoită odată cu lansarea „Hardcore Traxx: Dance Mania Records 1986-1997”, o compilație care a inclus piesele sale „House the Groove” și „The Original Video Clash: Video Clash II (Street Mix)”.
Ghetto House a fost precursorul unor stiluri electronice precum juke și footwork, iar influența sa s-a răspândit global. Artiști precum RP Boo și Night Slugs Collective din Marea Britanie au reacționat la vestea decesului, aducând omagii impactului său asupra muzicii lor.
Într-un interviu acordat revistei Fact Magazine în 2012, DJ Funk a explicat filozofia sa muzicală:
„Nu încerc să fiu un super-producător, dar ceea ce fac este să creez lucruri relevante pentru viața mea. Îmi place să fiu pe scenă, să mixez muzică care mă face fericit și care mă face să dansez.”
Un artist care a schimbat peisajul muzicii electronice
Moartea lui DJ Funk reprezintă o pierdere semnificativă pentru cultura house și pentru întreaga scenă electronică. De la începuturile sale în cluburile underground din Chicago până la influențarea unor nume importante din industria muzicală, Chambers a lăsat o moștenire care va continua să inspire generații de artiști și producători.