Este larg acceptat că exercițiul fizic joacă un rol esențial în pierderea în greutate. Totuși, această concepție a fost pusă sub semnul întrebării în ultimii ani, iar numeroase articole și podcasturi susțin că ar fi un mit ideea că exercițiul crește metabolismul și ajută la arderea caloriilor după antrenament.
Această ipoteză se bazează pe teoria „consumului de energie constrâns”, propusă în 2012 de Herman Pontzer, antropolog evoluționist. El a sugerat că, pe măsură ce creștem cheltuiala energetică zilnică prin activitate fizică, corpul nostru găsește metode de a economisi energie în alte procese biologice, precum metabolismul bazal. Prin urmare, potrivit acestei teorii, consumul total de energie zilnică rămâne constant, indiferent de nivelul de activitate fizică.
Pontzer și-a popularizat teoria în cartea sa din 2021, Burn, în care susține că „arderile calorice se încadrează într-un interval foarte restrâns: aproximativ 3.000 de calorii pe zi, indiferent de nivelul de activitate”.
Dar, înainte să renunți la pantofii sport, să vedem ce spun cercetările științifice. Studiile cele mai riguroase demonstrează că exercițiul fizic crește consumul de energie – chiar dacă nu la nivelul la care ne-am aștepta.
Exercițiul fizic și consumul energetic
Ipoteza lui Pontzer se bazează pe studii observaționale care au comparat consumul energetic în diverse populații din întreaga lume. Printre cele mai cunoscute se…