De vreo 16 ani sunt implicat in diferite funcții in organizarea alegerilor, dar la nivel de membru in comisii, președinte sau locțiitor de secție de votare. După batjocora de la alegerile locale am zis că mă retrag definitiv din ceea ce se numește “Corpul Experților Electorali”. Prin anumite împrejurări nu am mai apucat sa mă “revolt” poate și pentru că în secret îmi place să fiu bun la ceva și sa ajut alți colegi sau oameni sa învețe despre procesul electoral și cum pot participa activ și intelege ce înseamnă organizare sau “fraudare”.
Am vazut oameni care s-au revoltat ca nu au voie sa voteze la altă secție de votare decat cea la care sunt arondați, dacă votează în localitatea de domiciliu. Și nu e vorba despre bătrâni, ci de tineri de 30 de ani, care promovează în viața de zi cu zi mișcarea și sportul, dar pentru care 30 de minute distanță de mers reprezenta un efort. Deși le înțeleg perspectiva, înainte de a acuza ceva, era util să se informeze despre măsurile de verificare a “turismului electoral”, prin acele înscrieri pe listele electorale suplimentare , proces manual care, din experiența din secții, înseamnă câte 5 minute pe fiecare persoană care are “lenea” de a se informa în avans, tot de pe net, secția unde poate vota.
Un alt domn făcea valuri în ziua votării pe Facebook ca l-a văzut pe fratele său mort pe lista electorală, deși nu a verificat și dacă era o potrivire de nume…