Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a interzis luni conturile media de stat din Rusia, inclusiv RT, de pe platformele sale, o acțiune pe care Kremlinul a descris-o drept „inacceptabilă”.
Această mișcare a fost motivată de Meta prin faptul că rețelele media de stat rusești desfășoară operațiuni de influență înșelătoare, probabil pentru a amplifica propaganda Moscovei online. Guvernul SUA a făcut afirmații similare, declarând recent că există legături profunde între RT și operațiunile de informații rusești.
Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile ruse au „o atitudine extrem de negativă” față de decizia Meta și că aceasta „complică perspectivele de normalizare a relațiilor dintre țară și Meta”.
„Astfel de acțiuni selective împotriva presei ruse sunt inacceptabile”, a spus Peskov. „Meta se discreditează prin aceste acțiuni.”
Meta a declarat într-un comunicat că a extins măsurile împotriva agențiilor media de stat rusești: „Rossiya Segodnya, RT și alte entități conexe sunt acum interzise pe aplicațiile noastre la nivel global din cauza activităților de interferență externă”, a afirmat compania, adăugând că această măsură va fi implementată în următoarele zile.
În Rusia, Meta a fost desemnată drept „organizație extremistă” în 2022, după ce Kremlinul a acuzat compania de „rusofobie” în contextul invaziei ruse în Ucraina. Platformele sale, inclusiv Facebook și Instagram, sunt interzise în Rusia și pot fi accesate doar prin rețele private virtuale (VPN), care sunt, la rândul lor, supuse perturbărilor frecvente de către autoritățile statului.
Decizia Meta vine în urma unui anunț făcut săptămâna trecută de Departamentul de Stat al SUA, care a acuzat agenția de știri rusească RT de desfășurarea unei operațiuni secrete de influență în SUA și în alte părți ale lumii, cu ajutorul unei unități cibernetice legate de serviciile de informații rusești. SUA și-a extins, de asemenea, sancțiunile împotriva unor figuri media din Rusia.
Potrivit Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, Kremlinul ar fi integrat „o unitate cu capacități operaționale cibernetice” în cadrul RT în primăvara lui 2023, cu deplina cunoștință a conducerii organizației.
SUA a pus sub acuzare doi angajați ai RT în septembrie pentru implicarea într-o operațiune de 10 milioane de dolari destinată răspândirii narativelor pro-ruse în rândul publicului american. De asemenea, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că a confiscat domenii de internet utilizate de așa-numita operațiune „Doppelgänger” a Rusiei.
Meta a luat măsuri inițiale pentru a limita răspândirea conținutului controlat de statul rus pe platformele sale în urmă cu doi ani. Acestea au inclus blocarea publicității de la canalele media controlate de statul rus, scăderea priorității conținutului acestora în fluxurile utilizatorilor și introducerea de notificări pentru utilizatori care să le ceară confirmarea înainte de a distribui sau accesa conținutul de la aceste surse.
Conform Meta, după aceste măsuri, volumul postărilor a scăzut cu 43%, iar nivelurile de interacțiune au scăzut cu 80% în decurs de șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Compania a subliniat că Rusia rămâne „cea mai mare sursă geografică de operațiuni de influență clandestină, cu 39 de rețele perturbate din 2017, inclusiv unele legate de angajați ai presei de stat ruse.”
„Având în vedere că am observat încercările presei de stat ruse de a evita detectarea și aplicarea măsurilor în trecut, ne așteptăm ca acestea să continue să încerce să desfășoare operațiuni de influență înșelătoare pe internet”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Meta.