Poate utilizarea internetului să fie benefică pentru bunăstarea noastră?
În zilele noastre, este ușor să considerăm internetul drept sursa multor probleme. De la capcane ale comparației și suprasaturarea informațională, la tendințele negative și multe alte aspecte nefaste, cultura noastră digitală pare adesea să fie un catalizator al nemulțumirilor și frustrărilor. Totuși, există și o altă fațetă a acestei povești?
Un studiu recent realizat de Oxford Internet Institute (OII), care a utilizat date din 168 de țări, arată că persoanele care aveau acces la internet sau îl utilizau activ raportau niveluri mai ridicate de satisfacție a vieții și bunăstare socială.
Detalii ale studiului
Cercetătorii au colectat date între anii 2006 și 2021 de la peste două milioane de indivizi din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 15 și 99 de ani. Aceștia au analizat opt indicatori principali ai bunăstării, printre care:
- Satisfacția generală față de viață
- Experiențele zilnice pozitive și negative
- Bunăstarea comunității.
În 85% din cazuri, s-a observat o asociere pozitivă între conectivitatea la internet și bunăstarea individului. Totuși, în 5% din cazuri, impactul a fost negativ, acest fenomen fiind cel mai frecvent întâlnit în rândul femeilor tinere cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Această constatare este în concordanță cu alte cercetări care au evidențiat legături între utilizarea excesivă a internetului…