Pe 23 decembrie, de la ora 19:30, Viasat History aduce în prim-plan o civilizație uitată de secole – Regatul Kuș, cu premiera documentarului „Faraonii Negri”. Această producție explorează fascinanta poveste a regilor africani care au condus Egiptul Antic în secolul al VIII-lea î.Hr., formând cea de-a 25-a Dinastie. Documentarul dezvăluie impactul profund pe care acești conducători l-au avut asupra culturii egiptene, bazându-se pe cercetări detaliate efectuate printre ruinele orașelor kușite.
Primele descoperiri: Exploratorii francezi și moștenirea uitată
În secolul al XIX-lea, exploratorii francezi Frédéric Cailliaud și Louis Linant au descoperit ruine vechi de mii de ani pe teritoriul Sudanului de astăzi, inclusiv piramide diferite de cele din Egipt, dar la fel de impresionante. Ulterior, în 1862, o stelă descoperită într-un alt oraș antic a confirmat cucerirea Egiptului de către kușiți în secolul al VIII-lea î.Hr., o revelație care a inspirat ulterior opera „Aida” a lui Giuseppe Verdi.
Piye: Regele reformator
Regatul Kuș a fost condus de regele Piye, care a reușit să unifice Egiptul într-o perioadă de anarhie. Pentru a fi acceptat ca lider legitim, Piye a adoptat și a întărit tradițiile religioase egiptene, făcându-le mai stricte decât înainte. Această strategie a lăsat o amprentă durabilă asupra culturii și religiei Egiptului.
Influența kușită asupra arhitecturii egiptene
Unul dintre cele mai…