Stigmatizarea este un fenomen social complex care se manifestă prin atribuirea unei valori negative indivizilor sau grupurilor pe baza unor trăsături percepute ca fiind necorespunzătoare sau deviante. Aceste trăsături pot include aspecte precum sănătatea mintală, statutul socioeconomic, orientarea sexuală, rasa, etnia sau dizabilitatea. În acest articol, vom explora sursele stigmatizării, motivele pentru care oamenii stigmatizează și impactul devastator pe care acesta îl are asupra victimelor sale.
Recent, navigând pe o rețea socială, am dat peste o postare, recomandată pentru că urmăream autorul unui comentariu, am rămas cu un gust amar când autorul comentariului jignea în mod gratuit o anumită vedetă despre care se specula că ar fi fost victima unui abuz social. Am simțit nevoia de a atrage atenția că dacă vrei să ieși în evidență cu ceva nu este nevoie să arunci comentarii pline de ură.
Poate că societății din ziua de azi îi lipsește empatia sau poate că și înainte eram răutacioși însă este mult mai ușor să jignești pe cineva ascuns în fața unui dispozitiv.
Termenul de stigmat își are originea în Grecia antică, unde se referea la simbolurile arse pe pielea oamenilor înrobiți și a celor judecați drept criminali sau trădători. Sociologul Erving Goffman a reformulat termenul în 1963, dându-i sensul modern. Pe scurt, stigmatul se referă la orice atitudine negativă, prejudecată sau credință falsă…