Dacă ai trecut vreodată prin depresie, știi cât de imprevizibilă și copleșitoare poate fi această stare. Într-o zi te simți bine, iar în următoarea, chiar și cele mai simple activități, cum ar fi să te dai jos din pat, devin o provocare copleșitoare. De cele mai multe ori, depresia pare să apară „din senin”, fără vreun motiv clar sau eveniment declanșator.
Un alt aspect frustrant este că această impredictibilitate te poate face să trăiești într-o stare constantă de teamă că depresia se va întoarce, chiar și atunci când te simți bine. Această teamă persistentă poate deveni o profeție auto-împlinită, în care preocuparea excesivă pentru depresie declanșează tipare de gândire negative precum ruminația, autocritica sau catastrofizarea, care contribuie la apariția unui nou episod depresiv.
Cu alte cuvinte, cu cât te îngrijorezi mai mult în legătură cu depresia, cu atât este mai probabil să te confrunți cu ea.
Dar lucrurile nu trebuie să stea așa. Cu o abordare potrivită, poți învăța să identifici factorii care contribuie la depresie și să acționezi preventiv pentru a-ți reduce vulnerabilitatea.
De multe ori, avem tendința de a ne reduce explicațiile pentru depresie la o singură cauză, fie că este vorba despre dezechilibre chimice (de exemplu, serotonina), fie despre experiențe traumatice din copilărie. Însă, depresia este un fenomen complex și, în majoritatea cazurilor, este influențată de un set…