Un studiu recent publicat în Computers in Human Behavior sugerează o posibilă legătură între experiențele negative din copilărie și riscul de a dezvolta o dependență față de platformele de videoclipuri scurte, cum ar fi TikTok. Cercetarea, efectuată pe un eșantion larg de studenți chinezi, a descoperit că experiențele adverse din copilărie, precum abuzul și neglijarea, pot crește susceptibilitatea unei persoane la acest tip de dependență.
Platformele de videoclipuri scurte sunt extrem de populare în rândul tinerilor, atrași de conținutul rapid și captivant. Aceste aplicații utilizează algoritmi care încurajează utilizarea prelungită, iar mulți studenți universitari din China petrec ore întregi pe aceste platforme, recunoscând uneori că acest obicei le-a devenit problematic.
Relația dintre experiențele din copilărie și dependența de videoclipuri scurte
„Ne-am interesat de acest subiect din cauza creșterii rapide a utilizatorilor activi pe platformele de videoclipuri scurte, precum TikTok și Douyin, în ultimii ani,” a explicat autorul studiului, Hai Huang, profesor asociat de psihologie la Universitatea de Geostiințe din China. „În China, utilizatorii de videoclipuri scurte reprezintă acum 96,4% din totalul populației online.”
Cercetătorii au analizat dacă experiențele negative din copilărie – un subiect de interes global pentru sănătatea publică – sunt legate de o dependență față de noile forme de media,…