Astronomii au identificat o mică exoplanetă care orbitează steaua lui Barnard, cea mai apropiată stea singulară de Soare, într-o descoperire care a stârnit entuziasm în comunitatea științifică. Exoplaneta, numită Barnard b [2], are o masă cel puțin la jumătate din cea a planetei Venus și își finalizează orbita în puțin peste trei zile terestre. Această descoperire interesantă sugerează și posibila existență a trei alte candidate la statutul de exoplanetă, care orbitează aceeași stea. Descoperirea a fost detaliată într-un studiu publicat pe 1 octombrie în revista Astronomy and Astrophysics.
Ce este steaua lui Barnard?
Steaua lui Barnard este o pitică roșie situată la aproximativ șase ani-lumină atât de Soare, cât și de Pământ. Deși este cea mai apropiată stea singulară de noi, după sistemul stelar triplu Alpha Centauri, steaua lui Barnard este prea slabă pentru a fi observată cu ochiul liber, dar poate fi văzută cu ajutorul telescoapelor.
Stelele pitice roșii, precum steaua lui Barnard, sunt adesea vizate în căutarea exoplanetelor potențial asemănătoare Pământului. Datorită temperaturilor mai scăzute și dimensiunilor mai mici comparativ cu stele precum Soarele, zona temperată în jurul piticelor roșii este mult mai aproape de stea. Acest lucru face mai ușoară detectarea planetelor stâncoase care le orbitează, deoarece ele își finalizează orbitele într-un timp mai scurt, permițând astronomilor să le…