Un eveniment deosebit a avut loc în cadrul primei licitații din noul sezon organizată de Casa A10 by Artmark.
O brățară dacică din aur, datată în perioada aproximativă a secolelor XII-IX a.Chr., a fost adjudecată marți seară, 17 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță. Achiziționată pentru suma de 35.000 de euro (pornind de la un preț inițial de 7.000 de euro), această piesă de patrimoniu va ajunge în colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Brățara a fost achiziționată de un colecționar anonim care a dorit ca aceasta să fie expusă publicului în cadrul unei instituții muzeale, oferind astfel iubitorilor de istorie ocazia de a o admira în continuare.
„Am primit cu bucurie propunerea Casei de Licitații A10 by Artmark de a expune brățara dacică achiziționată în licitația din 17 septembrie. Este o piesă de o importanță deosebită pentru istoria și cultura românească, și suntem extrem de încântați să o putem expune la Muzeul «Casa Altemberger» din cadrul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Este o premieră pentru noi să expunem o piesă atât de valoroasă din perioada dacică”, a declarat dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul muzeului.
O moștenire de generații
Brățara dacică provine din localitatea Costești, județul Argeș, și face parte dintr-o colecție privată moștenită de șase generații. Potrivit documentației de specialitate, această piesă este una dintre puținele artefacte similare descoperite în Muntenia, fiind o raritate pentru perioada respectivă. Brățara este confecționată din bară de aur torsadată și are un sistem de închidere de tip „ochi cu cârlig”. Cu un diametru de maxim 9,2 cm și o greutate de 23,4 grame, această bijuterie era destinată unui membru al elitei sociale din acele vremuri.
O piesă de tezaur cu semnificații istorice și culturale
Brățara face parte din categoria podoabelor din metal prețios purtate de elitele societăților din perioada geto-dacică. Conform specialiștilor, aceste artefacte nu erau doar obiecte de uz personal, ci și forme de tezaurizare în societățile pre-monetare. „Este un act extraordinar să licitezi pentru o astfel de piesă, care indică evoluțiile sociale și politice din spațiul românesc”, a explicat prof. univ. dr. Carol Căpiță.
Un parteneriat de succes între Artmark și Muzeul Național Brukenthal
Acest eveniment marchează o nouă colaborare reușită între Artmark și Muzeul Național Brukenthal, care a mai expus în trecut opere achiziționate în licitații, precum tablourile „Car cu boi” și „Fata cu mărgele roșii” de Nicolae Grigorescu. Totuși, este pentru prima dată când muzeul expune o piesă de o asemenea importanță pentru istoria Daciei.
Expoziția va fi anunțată în curând, iar publicul va putea vizita brățara în cadrul unei secțiuni dedicate, cu informații detaliate despre proveniența sa.