De la copii care își schimbă dinții de lapte la animale precum rechinii sau iepurii, care își regenerează constant dantura, ideea de a regenera dinții la adulți pare fascinantă. Totuși, de ce nu avem această abilitate naturală? Și cât de aproape este știința de a transforma acest vis în realitate?
Evoluția dinților: de la pești la oameni
Dr. Ophir Klein, profesor de științe orofaciale la Universitatea din California, explică faptul că dentiția umană este rezultatul unei evoluții complexe. „Primele vertebrate aveau dinți simpli, asemănători celor pe care îi vedem la pești astăzi,” spune Klein. „Aceștia se regenează continuu datorită proceselor stem-cell-driven.”
Pe măsură ce mamiferele au evoluat, dentiția a devenit mai complexă. Spre deosebire de pești, oamenii au o dentiție heterodontă, cu dinți specializați pentru diferite funcții: molari, canini, incisivi. Cu toate acestea, oamenii și-au pierdut abilitatea de a-și regenera dinții. După ce apar dinții permanenți, celulele care produc smalț dispar, iar regenerarea devine imposibilă.
Progrese în cercetarea regenerării dinților
Dr. Klein sugerează că o etapă intermediară în regenerarea dinților ar putea implica o combinație de materiale sintetice și celule stem. „Suntem destul de buni la crearea de smalț artificial,” spune el. Folosind celule stem din dinții existenți, ar putea fi posibilă regenerarea părților vii ale dintelui și…