„Imaginați-vă o lume în care ne putem trăi emoțiile fără a fi copleșiți de ele, deoarece avem instrumentele necesare pentru a le regla și procesa.” Aceasta este premisa de la care pornesc Alyssa Blask Campbell și Lauren Elizabeth Stauble, autoarele cărții Emoțiile mari ale celor mici, un ghid practic destinat părinților și celor care doresc să sprijine dezvoltarea emoțională sănătoasă a copiilor.
Recent publicată la Editura Trei, în colecția Psihologie practică pentru părinți, cartea răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre gestionarea emoțiilor puternice ale copiilor și comportamentele dificile asociate acestora. Fundamentul metodei propuse de autoare este inteligența emoțională, concept pe care îl structurează în cinci componente-cheie: conștientizarea de sine, autoreglarea, empatia, motivația și abilitățile sociale.
Conștientizarea de sine
Primul pas în dezvoltarea inteligenței emoționale este conștientizarea de sine, esențială pentru autoreglare, empatie și dezvoltarea abilităților sociale. Campbell și Stauble explică faptul că atunci când suntem conștienți de ceea ce simțim, putem crea o pauză între reacția inițială și răspunsul nostru final. Acest proces ne permite să înlocuim reacțiile automate cu răspunsuri conștiente și deliberate, influențând pozitiv felul în care ne conectăm cu cei din jur.
Autoreglarea
Autoreglarea presupune gestionarea emoțiilor în două etape…