Antidepresivele sunt, de obicei, prescrise pentru tratarea depresiei, însă utilizările lor nu se opresc aici. Datorită efectelor lor asupra neurotransmițătorilor din creier, aceste medicamente sunt folosite și pentru gestionarea unor afecțiuni care nu sunt neapărat legate de sănătatea mintală. Iată cinci afecțiuni pentru care ți s-ar putea prescrie un antidepresiv.
1. Durerea cronică neuropată
Mecanismul exact prin care antidepresivele funcționează nu este pe deplin înțeles, dar se crede că ele acționează prin creșterea nivelurilor de neurotransmițători precum serotonina și noradrenalina, substanțe implicate nu doar în reglarea dispoziției, ci și în procesarea durerii.
Din acest motiv, persoanele care suferă de dureri neuropatice pot primi prescripții pentru antidepresive triciclice, precum amitriptilina și nortriptilina. Studiile au arătat că aceste medicamente, administrate în doze mici, pot fi eficiente în tratarea durerii nervoase – adesea descrisă ca o arsură, junghi sau furnicături, asociată cu afecțiuni precum:
- Neuropatia diabetică
- Nevralgia trigeminală (durere facială severă)
- Scleroza multiplă
S-a demonstrat că aceste antidepresive sunt mai eficiente decât analgezicele tradiționale, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, în tratarea durerii neuropatice. De asemenea, duloxetina, un inhibitor de recaptare a serotoninei și noradrenalinei (SNRI), este utilizată frecvent pentru această afecțiune.
În plus,…