În ultimele șase luni, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal, vizând materiale audiovizuale care au totalizat peste 25 de milioane de vizualizări pe marile platforme digitale scrie Valentin Jucan, vicepreședinte CNA pe pagina sa de Facebook. YouTube, Facebook și TikTok au fost principalele platforme de pe care a fost înlăturat conținutul dăunător, conform cadrului legislativ european și național.
Ce este un ordin de eliminare și care este temeiul legal?
Un ordin de eliminare reprezintă o decizie oficială a CNA, prin care platformelor digitale li se solicită înlăturarea conținutului ilegal, conform legislației europene și naționale în vigoare. Aceste măsuri sunt reglementate de:
- Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA)
- Legea nr. 50/2024, care stabilește modul de aplicare a DSA în România
Astfel, dacă un material audiovizual conține incitări la violență, promovarea terorismului, discurs de ură, dezinformare gravă sau afectează protecția minorilor, CNA poate ordona eliminarea sa. În cazurile de conținut terorist, platformele sunt obligate să acționeze în termen de o oră, iar pentru alte tipuri de conținut ilegal, în termen de 24 de ore.
Tipuri de conținut eliminate
Ordinul de eliminare vizează conținutul care încalcă legislația și pune în pericol siguranța publică sau drepturile fundamentale ale cetățenilor. Principalele categorii de…