Ghidurile internaționale recomandă limitarea consumului de cafea în timpul sarcinii, deoarece cofeina – un stimulant – a fost asociată cu dezvoltarea creierului bebelușului. Unele studii sugerează că un consum crescut de cafea în sarcină poate fi legat de dificultăți neurodezvoltamentale ale copilului, inclusiv trăsături asociate cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), cum ar fi dificultăți de limbaj, motorii, de atenție, hiperactivitate și comportament impulsiv.
Dar este cafeaua cauza?
Cercetări recentă au avut ca scop clarificarea recomandărilor uneori confuze privind consumul de cafea în sarcină. Un grup de cercetători au studiat zeci de mii de femei gravide de-a lungul a două decenii și au descoperit că, atunci când au fost luați în considerare alți factori precum genele și veniturile, nu a existat o legătură directă între consumul de cafea în sarcină și dificultățile neurodezvoltamentale ale copiilor. Aceasta înseamnă că este sigur să continuați să vă bucurați de cafeaua zilnică, în limitele recomandate.
Ce au încercat să afle
Studiile anterioare au identificat o legătură între consumul de cafea și dificultățile neurodezvoltamentale ale copiilor, dar nu au reușit să stabilească cofeina ca fiind cauza directă. De exemplu, schimbările biologice din timpul sarcinii reduc metabolismul cofeinei, făcând ca moleculele de cofeină și metaboliții să rămână mai mult timp în…