Ponderea companiilor care anticipează reduceri de personal în 2025 a crescut la 11%, comparativ cu doar 2% în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit sondajului HR Barometru, realizat de PwC România. Deși 47% dintre angajatori estimează o creștere a numărului de angajați, iar 42% prognozează o stagnare, procentul celor care prevăd concedieri a crescut semnificativ, reflectând schimbările economice și fiscale din ultima perioadă.
Printre factorii care determină această tendință se numără eliminarea facilităților fiscale pentru IT, agricultură și construcții, măsură implementată de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, dar și încetinirea creșterii economice la nivel național și internațional. În plus, mediul de afaceri se așteaptă la noi măsuri fiscale, ceea ce generează o presiune suplimentară asupra bugetelor companiilor. Această situație se traduce prin imposibilitatea de a compensa facilitățile eliminate, reducerea procentului de creștere salarială și, în unele cazuri, diminuarea numărului de angajați.
Domeniile cele mai afectate de reducerile de personal
În 2024, sectorul Retail, FMCG și Distribuție era singurul care prognoza reduceri de personal (14%). În 2025, procentul acestui sector a crescut la 17%, iar alături de el au apărut și alte industrii care estimează scăderi ale numărului de angajați:
- IT și telecom: 45% dintre angajatori prevăd reduceri de personal, comparativ cu anul trecut,…