Un nou studiu publicat în Journal of Affective Disorders dezvăluie o legătură alarmantă între creșterea grăsimii abdominale, cunoscută sub numele de grăsime viscerală, și scăderea funcțiilor cognitive, precum și apariția plăcilor de beta amiloid și a încurcăturilor de tau în creier. Aceste modificări pot apărea încă din anii 40-50 ai vieții, cu mult înainte ca simptomele declinului cognitiv să devină vizibile.
Ce sunt beta amiloidul și tau?
- Beta amiloidul: Plăcile de beta amiloid reprezintă una dintre primele modificări patologice asociate cu boala Alzheimer. Acestea se formează atunci când proteinele beta amiloid se acumulează în spațiile dintre celulele nervoase, perturbând funcționarea normală a creierului.
- Proteina tau: La progresia bolii Alzheimer, proteinele tau formează încurcături în interiorul neuronilor, perturbând funcțiile celulare și ducând la moartea acestora.
Prezența acestor proteine este asociată cu flux sanguin redus și atrofie cerebrală în regiuni esențiale pentru memorie, precum hipocampul, explică Dr. Cyrus Raji, autorul principal al studiului și profesor asociat de radiologie la Universitatea Washington din St. Louis.
Impactul obezității asupra sănătății cognitive
Obezitatea este considerată o epidemie globală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste jumătate din populația lumii va fi supraponderală sau obeză în următorii 10 ani. În Statele Unite, se estimează că…