Un somn odihnitor este esențial pentru susținerea sistemului imunitar și a funcțiilor organelor. De aproape două decenii, oamenii de știință au înțeles că somnul profund, caracterizat de unde electrice lente și sincronizate în creier, este crucial pentru formarea memoriei. Cu toate acestea, mecanismul exact al acestui proces a rămas un mister până acum. Un nou studiu publicat pe 12 decembrie în Nature Communications arată cum aceste unde lente fac ca neocortexul, zona creierului responsabilă pentru stocarea memoriei pe termen lung, să devină mai receptiv la informații noi.
Drumul memoriilor în creier
Cercetătorii cred că, în timpul somnului, creierul reia evenimentele din timpul zilei pentru a consolida amintirile. Informațiile sunt transferate din hipocamp, unde sunt stocate amintirile pe termen scurt, în neocortex, unde devin amintiri pe termen lung. Acest proces depinde de undele lente – oscilații stabile ale tensiunii electrice din cortex, care apar în timpul somnului profund.
Aceste unde lente pot fi observate printr-un test EEG (electroencefalogramă) și apar atunci când tensiunea electrică din mai mulți neuroni crește și scade simultan, aproximativ o dată pe secundă. „Știam de mulți ani că aceste fluctuații ale tensiunii contribuie la formarea memoriei”, a explicat Jörg Geiger, coautor al studiului și director al Institutului de Neurofiziologie de la Charité Universitätsmedizin Berlin din Germania. „Când somnul…