Auto-rănirea este un subiect dificil de abordat, mai ales dacă nu ai trecut personal printr-o astfel de experiență. Deși oricine poate recurge la acest comportament, cercetările arată că auto-rănirea este mai frecventă în rândul tinerilor. Un studiu realizat de Universitatea Cambridge în 2021 a estimat că un adolescent din cinci practică o formă de auto-rănire. De asemenea, riscul este mai mare în cazul fetelor, al persoanelor neurodivergente, al celor care provin din comunități marginalizate, din comunitatea LGBTQ+ sau din medii socio-economice dificile.
Pentru a sprijini un adolescent aflat în această situație, crearea unui mediu sigur și lipsit de judecăți este esențială. Kanu Batra, CEO și cofondator al platformei Speek, care sprijină părinții copiilor care se auto-rănesc, explică:
„Părinții joacă un rol crucial în sprijinirea unui copil care se auto-rănește, prin cultivarea unui mediu de încredere și deschidere. Adesea, copiii se simt mai în largul lor să vorbească atunci când se simt înțeleși și validați.”
Pentru mulți părinți sau prieteni apropiați, inițierea unei astfel de conversații poate fi intimidantă. Mai jos, cinci adulți care s-au auto-rănit în adolescență, alături de experți și specialiști în sănătate mintală, oferă sfaturi practice despre cum să sprijini o persoană dragă în acest proces.
1. Încurajează deschiderea și comunicarea
Fleurine, 27 de ani, povestește:
„Cel mai…