Puțini știu că în spatele strategiilor de investiții există, de peste jumătate de secol, un set de idei formulate de un laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Robert Merton. Aceste principii, deși larg acceptate în cercurile academice și de către mari economiști, sunt prea puțin cunoscute printre investitorii obișnuiți. De la lecțiile simple date de jocul de zaruri, la deciziile complexe de alocare a portofoliilor, Teoria Merton oferă o abordare sistematică despre cum să îți investești banii astfel încât să ții cont de așteptările de randament, dar și de riscul pe care ești dispus să ți-l asumi.
De ce contează riscul, nu doar randamentul așteptat
Pentru a înțelege principiile lui Merton, putem porni de la un exemplu elementar: aruncarea unui zar și câștigul corespunzător cifrei care apare. În medie (valoarea așteptată), vei câștiga 3,50 dolari. Dacă te costă 3 dolari să joci, merită – deoarece, statistic vorbind, vei obține un profit de 0,50 dolari pe aruncare.
Însă când extinzi această situație la 10.000 de aruncări, riscul de a pierde devine neglijabil: fluctuațiile întâmplătoare se „netezesc” în timp, ceea ce face investiția mult mai sigură și, prin urmare, mult mai atractivă. În schimb, dacă trebuie să pariezi 30.000 de dolari pe o singură aruncare ce poate aduce un câștig (sau pierdere) mare, riscul crește considerabil, chiar dacă valoarea așteptată a profitului rămâne aceeași….