În era digitală, rețelele de socializare fac parte din viața noastră de zi cu zi, oferindu-ne posibilitatea de a ne conecta cu oameni din întreaga lume și de a ne informa rapid. Cu toate acestea, pentru mulți, platforme precum Instagram sau Facebook pot deveni surse de anxietate și stimă de sine scăzută. Într-o lume în care toți ne prezentăm cele mai bune versiuni ale noastre, comparațiile constante cu viețile aparent perfecte ale influencerilor și prietenilor online ne pot face să ne simțim neîmpliniți și inadecvați.
Psihologul Nick Wignall oferă o perspectivă asupra acestei probleme și sugerează că problema reală nu este neapărat rețeaua socială în sine, ci lipsa de control și agenție pe care o simțim în viața noastră. Mai jos, explorăm sfaturile lui Wignall și cum ne putem recăpăta stima de sine, transformând social media într-un instrument pozitiv.
De ce social media ne afectează stima de sine?
Un cititor i-a adresat lui Nick Wignall următoarea întrebare: „Îmi petrec mult timp derulând pe Instagram, comparându-mi viața cu imaginile atent alese ale altora. Îmi afectează stima de sine și mă face să mă simt inadecvat. Știu că nu ar trebui să mă compar cu influenceri, dar pur și simplu nu mă pot opri. Cum pot să-mi depășesc acest obicei și să cultiv mai multă mulțumire pentru viața mea?”
Răspunsul clasic ar fi să renunți la social media dacă acestea îți afectează negativ stima de sine. Însă…