Unele dimineți încep cu amintirea vie a unui vis, plin de personaje și întâmplări. Alteori, ne trezim fără niciun fir narativ, ca și cum am fi ieșit dintr-un vid. Deși nu ne amintim mereu visele, aproape toată lumea visează regulat, potrivit cercetărilor.
De ce uităm visele?
Memoria viselor este, de obicei, de scurtă durată. Potrivit Erin Wamsley, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea Furman, ne amintim visele doar dacă ne trezim în timpul sau imediat după ce ele se desfășoară. Activitatea neurotransmițătorilor din timpul somnului ar putea explica de ce visele dispar rapid din memorie.
Trezirea frecventă pe parcursul nopții este asociată cu o mai bună reținere a viselor. Cu toate acestea, trezirile excesive pot afecta calitatea somnului, ceea ce nu este benefic.
Somnul și visele: când sunt cele mai memorabile?
Somnul are patru etape distincte: REM (mișcare rapidă a ochilor) și trei tipuri de somn NREM. Deși visele sunt mai vii și mai lungi în faza REM, ele pot apărea în toate etapele somnului. Șansele de a-ți aminti un vis sunt de aproximativ 80% dacă te trezești din somnul REM și doar 50% din alte faze.
Dimineața, visele tind să fie mai intense și mai memorabile datorită activității cerebrale crescute. Totuși, alarmele matinale pot perturba acest proces, reducând șansele de a-ți aminti ce ai visat.
Cum să-ți amintești visele mai bine?
Pentru a-ți îmbunătăți memoria viselor, renunță temporar la…