Într-o lume tot mai digitalizată, timpul petrecut în fața ecranelor a devenit o parte esențială a vieții cotidiene. Însă, odată cu beneficiile tehnologiei, apar și riscuri semnificative pentru sănătatea mintală și fizică. Dependența de ecrane afectează atât adulții, cât și copiii, influențând somnul, performanța academică și profesională, relațiile sociale și starea generală de bine.
Campania națională „Mai multă viață, mai puține ecrane!”, desfășurată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în ianuarie-februarie 2025, își propune să crească nivelul de conștientizare asupra efectelor utilizării excesive a dispozitivelor digitale și să ofere soluții practice pentru menținerea unui echilibru sănătos între viața reală și cea digitală.
Ce spun studiile despre dependența de ecrane
Conform unui sondaj Eurobarometru realizat în 2023 privind sănătatea mintală, 46% dintre respondenți au experimentat în ultimele 12 luni probleme emoționale, precum anxietate sau depresie. Aproximativ 89% dintre europeni consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Totodată, 54% dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală nu au primit ajutor specializat.
În România, studiile arată că 22.000 de copii și adolescenți au fost diagnosticați cu o tulburare mintală. În același timp, utilizarea problematică a rețelelor sociale și jocurilor pe ecrane a…