Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură, introdusă prin ordonanța-trenuleț la sfârșitul anului 2024, generează incertitudini și provocări majore pentru angajatori.
Potrivit sondajului HR Barometru, realizat de PwC România între 14-20 ianuarie 2025, doar 10% dintre companii intenționează să ajusteze salariile brute pentru a compensa pierderile suferite de angajați. Rezultatele sondajului au fost detaliate de Gabriela Batîr, Senior Manager People & Organisation, PwC România.
Începând cu veniturile lunii ianuarie 2025, scutirea de impozit pe venit și contribuția la Pilonul 2 de pensii, aplicabilă angajaților cu salarii brute lunare de până la 10.000 lei, a fost eliminată. Această măsură are următoarele efecte: în sectorul IT, pierderile lunare variază între 650 și 1.125 lei pentru angajații cu salarii brute între 10.000 și 20.000 lei. 43% dintre angajatori declară că salariile brute nu vor fi modificate până la următoarea revizuire salarială, în timp ce 30% dintre companii nu au luat încă o decizie.
Doar 20% dintre companii intenționează să atenueze impactul acestor schimbări prin beneficii suplimentare sau programe de formare și dezvoltare personală. În același timp, 54% dintre respondenți estimează o scădere a motivației și productivității angajaților afectați, iar 40% dintre companii consideră că fluctuația de personal va crește semnificativ. 46% dintre…