Un sondaj realizat de PwC România arată că doar 10% dintre angajatori intenționează să ajusteze salariile brute în contextul eliminării scutirii de impozit pentru angajații din IT, construcții și agricultură. Restul angajatorilor anticipează un impact negativ asupra motivației angajaților și o creștere a fluctuației de personal, în timp ce o parte semnificativă nu a luat încă o decizie.
Modificări fiscale și impact asupra salariilor
Conform ordonanței-trenuleț adoptată la sfârșitul anului 2024, de la 1 ianuarie 2025 au fost eliminate facilitățile fiscale care scuteau de impozit veniturile brute de până la 10.000 de lei pentru angajații din IT, construcții și agricultură. În plus, contribuția obligatorie la Pilonul 2 de pensii a fost reintrodusă.
Efectele directe asupra veniturilor sunt semnificative. În sectorul IT, de exemplu, pierderile lunare pot ajunge între 650 și 1.125 de lei pentru angajații cu salarii brute între 10.000 și 20.000 de lei.
Răspunsul angajatorilor
- 43% dintre companii intenționează să păstreze salariile brute neschimbate până la următoarea revizuire salarială.
- 30% nu au luat încă o decizie.
- Doar 20% iau în considerare beneficii suplimentare sau programe de formare și dezvoltare pentru a reduce impactul schimbărilor.
Gabriela Batîr, Senior Manager People&Organisation, PwC România, subliniază: „Măsurile fiscale recente pun presiune pe angajatori, mai ales în industriile unde…