Navigarea nesfârșită pe TikTok sau cumpărăturile impulsive online oferă o senzație satisfăcătoare similară cu scărpinatul unei mâncărimi. Aceasta este lucrarea dopaminei – un neurotransmițător responsabil pentru senzațiile de recompensă și realizare. Indiferent dacă ne delectăm cu videoclipuri virale sau adoptăm noi hobby-uri, dopamina creează o stare de satisfacție care ne face să revenim pentru mai mult.
Cu toate acestea, această dependență de „loviturile de dopamină” poate duce la schimbări de lungă durată în creier, în special la adolescenți și tineri. Laura Elin Pigott, lector principal în Neuroștiințe și Neuroreabilitare și lider de curs în cadrul College of Health and Life Sciences, London South Bank University, alături de echipa sa a studiat regiunile și conexiunile cerebrale care se modifică odată cu utilizarea intensă a rețelelor sociale – un fenomen pe care îl numim „dopa-mining”.
De ce rețelele sociale sunt atât de captivante?
Utilizarea rețelelor sociale activează aceleași regiuni ale creierului ca alte dependențe, cum ar fi cele de droguri, alcool sau jocuri de noroc. De fiecare dată când primești o notificare, un „like” sau vizionezi un videoclip care îți place, sistemul de recompensă al creierului (nucleus accumbens) este activat. Acesta este același mecanism care ne face să simțim plăcere atunci când câștigăm bani sau mâncăm mâncarea preferată.
Dar există un revers…