Meta, într-un efort de a implementa noi politici de „libertate de exprimare” pe platformele sale, a anunțat desființarea programului său de verificare a informațiilor false. Totuși, un nou raport arată că acest program oricum nu reușea să își îndeplinească scopul principal.
Potrivit unei analize realizate de organizația de monitorizare a dezinformării NewsGuard, doar 14% dintre postările care conțineau narațiuni dezinformatoare din Rusia, China și Iran au fost marcate ca false de Meta.
„Majoritatea covârșitoare a postărilor care promovau narațiuni de dezinformare străină s-au răspândit fără a primi etichete de verificare precum «Fals», «Alterat», «Parțial fals», «Lipsă context» sau «Satiră»,” afirmă organizația.
Ineficiența identificării automate a dezinformării
Studiul a examinat 457 de postări care promovau 30 de afirmații false distincte. Unul dintre motivele principale ale acestui eșec este faptul că algoritmul Meta nu recunoaște diferențele de limbaj, cum ar fi parafrazarea sau reformularea unei afirmații. În cazul a 10 dintre cele 30 de narațiuni analizate, NewsGuard a descoperit că Meta a etichetat unele postări, dar a lăsat alte zeci de postări similare, cu aceeași semnificație, necorectate.
Mai mult, multe afirmații de dezinformare nici măcar nu au fost verificate. „Chiar și cu programul de verificare a informațiilor, actorii străini rău intenționați au continuat să exploateze…