Anul trecut a fost cel mai mortal din istoria jurnalismului de când Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a început să monitorizeze decesele în 1992. Începând cu 7 octombrie 2023, cel puțin 146 de jurnaliști au fost uciși în Gaza, Cisiordania, Israel și Liban, iar numărul real ar putea fi mult mai mare, având în vedere că multe cazuri sunt încă investigate. În acest timp, autoritățile israeliene au blocat accesul jurnaliștilor străini în Gaza.
Această realitate a fost analizată recent de Kristin Skare Orgeret, profesor de jurnalism și studii media la Universitatea Metropolitană din Oslo, la Conferința Media din Cairo, organizată de Universitatea Americană din Cairo, unde jurnaliști și academicieni au abordat provocările etice și practice ale jurnalismului în zone de conflict. Potrivit lui Nidal Mansoor, de la Centrul pentru Apărarea Libertății Jurnaliștilor din Iordania, „atrocitățile din Gaza și Liban provoacă umanitatea noastră comună și pun la încercare etica jurnalismului”. Mansoor a subliniat prăbușirea sistemului juridic internațional și a standardelor jurnalistice.
Copiii, victimele principale ale conflictului
În timp ce conferința avea loc, ONU raporta că grupul cel mai afectat de victime în Gaza era format din copii cu vârste între 5 și 9 ani. În medie, peste 40 de copii au fost uciși zilnic timp de peste 400 de zile. Jurnaliștii se confruntă cu provocarea de a relata astfel de…