Dacă nu cunoști personal un narcisist, probabil îți vin în minte câteva figuri publice care manifestă trăsături precum nevoia excesivă de admirație, lipsa empatiei și un sentiment exagerat al propriei importanțe. Narcisiștii grandioși, cunoscuți și sub denumirea de narcisiști evidenți, sunt recunoscuți pentru comportamentul lor dominator și manipulativ. Spre deosebire de narcisiștii coverti, care își maschează trăsăturile prin autocompătimire, cei grandioși își construiesc imaginea prin carismă și control.
Un nou studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology arată că narcisiștii grandioși nu doar că se simt mai des excluși, dar sunt, de fapt, excluși mai frecvent decât persoanele cu trăsături mai puțin egocentrice. Cercetarea, care a analizat peste 77.000 de participanți, explică modul în care narcisismul și excluderea socială se influențează reciproc.
Cum se alimentează reciproc narcisismul și excluderea
Narcisiștii manifestă adesea comportamente perturbatoare în mediile sociale, cum ar fi agresivitatea sau aroganța, ceea ce determină, în timp, distanțarea celor din jur. Totodată, aceștia sunt foarte sensibili la statutul social și la indicii ambigui, percepând excluderea chiar și acolo unde aceasta nu există cu adevărat.
„Narcisiștii au o sensibilitate extremă la orice semn de excludere. Un simplu gest, precum lipsa unei reacții la o postare pe social media, poate fi perceput ca o…