O nouă modificare legislativă, intrată în vigoare pe 3 februarie 2025, impune angajatorilor revizuirea metodologiilor interne privind hărțuirea și discriminarea la locul de muncă. Hotărârea de Guvern (HG) 27/2025 modifică Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale, implementată inițial în aprilie 2024.
Avocatul pentru Legislația Muncii, Sonia Bălănescu, de la D&B David și Baias și Marius Barbu, Avocat Legislația Muncii, D&B David și Baias, ne oferă câteva informații importante pe această temă.
Plângerile anonime: o provocare nouă pentru angajatori
Una dintre cele mai importante schimbări introduse de HG 27/2025 este posibilitatea depunerii plângerilor anonime. Până acum, victimele erau obligate să-și asume identitatea în momentul sesizării unor fapte de hărțuire.
🔹 Ce prevede noua legislație?
- Angajatorii sunt obligați să examineze și să soluționeze plângerile anonime dacă acestea conțin informații suficiente despre un posibil caz de hărțuire.
- Angajatorii trebuie să își revizuiască metodologia internă pentru a permite depunerea sesizărilor anonime.
- Se impune implementarea unor soluții tehnice care să faciliteze acest proces (ex.: platforme digitale sigure, cutii poștale speciale).
- Angajatorii care nu asigură posibilitatea reală de depunere a acestor plângeri riscă neconformitatea cu prevederile legale.
🔹 Impact procedural
HG 27/2025…