Un studiu recent publicat în revista Nature dezvăluie amenințările majore pentru biodiversitatea râurilor și lacurilor.
Pentru mult timp, declinul biodiversității din râurile și lacurile noastre a fost trecut cu vederea, în comparație cu speciile terestre și marine care atrag frecvent atenția publicului și a comunității științifice. Însă un nou studiu publicat în revista Nature își propune să schimbe acest fapt, analizând riscul de extincție pentru peste 23.000 de specii de apă dulce și dezvăluind că aproape 24% dintre acestea sunt amenințate cu dispariția.
O evaluare cuprinzătoare a vieții dulcicole
Cercetătorii s-au bazat pe listele roșii (red lists) ale Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care reprezintă inventare oficiale privind starea de conservare a speciilor la nivel global. S-au folosit de listele finalizate recent pentru peștii de apă dulce, pentru libelule și alte insecte apropiate (damselflies), precum și de datele existente pentru crabi de apă dulce, raci și creveți.
- Rezultatul: Aproape un sfert (24%) dintre aceste specii prezintă un risc mare de extincție (vulnerabile, în pericol, critic în pericol sau dispărute în sălbăticie).
- Exemple notabile: Tipuri de anghilă europeană (critică) și racul cu clești albi (endangered), ambele specii cândva răspândite în râurile Europei.
În cazul unora dintre taxoni, lipsa datelor (data deficient) face dificilă estimarea exactă a…