Interpol a anunțat o acțiune globală de succes împotriva criminalității cibernetice, în cadrul căreia a dezactivat peste 22.000 de adrese IP malițioase și 1.037 de servere și a arestat 41 de persoane implicate în activități cibernetice infracționale.
Operațiunea, denumită Synergia II, s-a desfășurat între 1 aprilie și 31 august 2024, având ca scop combaterea amenințărilor emergente din cauza „profesionalizării criminalității cibernetice transnaționale,” potrivit Interpol.
Operațiunea Synergia II a vizat infracțiuni cibernetice precum phishing-ul, ransomware-ul și scurgerile de date, și a observat o creștere a utilizării AI generative de către infractori pentru a crea mesaje de phishing mai convingătoare. Această schimbare către tactici mai sofisticate a subliniat necesitatea unor informații mai detaliate și a cooperării transfrontaliere.
În parteneriat cu firme private de securitate cibernetică precum Group-IB, Trend Micro, Kaspersky și Team Cymru, Interpol a colectat informații despre operațiunile infracționale cibernetice, identificând servere malițioase și adrese IP suspecte.
În timpul operațiunii, Interpol a dezactivat 76% din cele 30.000 de adrese IP suspecte identificate și a confiscat 59 de servere. Alături de arestări, Interpol a identificat alte 65 de persoane aflate în prezent sub investigație, cu sprijinul agențiilor de aplicare a legii din 95 de țări membre.
„Criminalitatea cibernetică este o…