World Vision România subliniază importanța educației civice și a accesului la informații sigure pentru a proteja democrația și a sprijini drepturile celor mai vulnerabili membri ai societății, în special copii, tineri și familiile cu acces limitat la resurse. Organizația atrage atenția asupra riscului de manipulare și dezinformare, accentuate de decalajele economice și educaționale.
Mihaela Nabăr, Director executiv al World Vision România, afirmă:
„Democrația și drepturile noastre devin șubrede din cauza lipsei reformelor educaționale reale și a investițiilor insuficiente în educația civică. Aceste deficiențe duc la o neînțelegere a riscurilor implicate de deciziile noastre, inclusiv cele legate de vot.”
Tinerii și deficitul de informare civică
Un studiu realizat de World Vision România, intitulat „Profilul ideologic al liceenilor din România”, arată că:
- Nivelul perceput de informare cu privire la rolul funcțiilor politice este redus, cu o medie de 4,58 puncte pe o scară de la 1 la 10.
- 1 din 5 tineri consideră că votul lor nu contează, sugerând o lipsă semnificativă de încredere în alegerile democratice.
- Majoritatea tinerilor se informează despre subiecte sensibile, precum abuzul sau violența, exclusiv de pe rețele sociale.
Educația civică în școli: o reformă necesară
Începând cu 2017, educația civică a fost înlocuită în gimnaziu cu o materie denumită educație socială. Cu toate acestea, tinerii consideră…