Victoria șocantă a lui Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni ultranaționaliste și perceput ca fiind pro-rus, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, a ridicat numeroase întrebări legate de influența platformei TikTok asupra procesului electoral. În contextul în care campania acestuia a avut o prezență masivă pe TikTok, liderii europeni, experții în tehnologie și oficialii români cer explicații privind utilizarea platformei în alegeri și potențialele încălcări ale legislației europene.
TikTok, în vizorul Parlamentului European
Unul dintre cele mai puternice apeluri la responsabilitate vine din partea europarlamentarului Valérie Hayer, șefa grupului Renew Europe, care a cerut ca CEO-ul TikTok să fie audiat în Parlamentul European. Aceasta a invocat prevederile Digital Services Act (DSA), regulamentul european privind conținutul online, subliniind că România reprezintă „un semnal de alarmă pentru Europa”.
„România este un exemplu clar: radicalizarea și dezinformarea pot apărea oriunde, având consecințe grave asupra procesului democratic. Este esențial să știm dacă TikTok a facilitat, intenționat sau nu, aceste încălcări”, a declarat Hayer, o aliată a președintelui francez Emmanuel Macron.
Campania TikTok și acuzațiile de manipulare
Conform raportului realizat de Expert Forum (EFOR), Călin Georgescu a reușit să crească semnificativ în preferințele electorale, de la 2% la 22%,…