A fi părinte este adesea descris ca una dintre cele mai dificile responsabilități. Lipsa timpului, banilor, somnului, responsabilitățile nesfârșite, lipsa unui sistem de îngrijire a copiilor fiabil și presiunile legate de social media sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă părinții moderni. Această realitate a devenit atât de problematică încât Dr. Vivek Murthy, un medic de renume din Statele Unite, a emis recent un aviz care denumește stresul parental drept o problemă de sănătate publică, solicitând schimbări la nivel de politici și cultură.
Efectele stresului parental asupra sănătății mentale
Conform acestui aviz, 41% dintre părinți au declarat că sunt atât de stresați încât le este dificil să funcționeze, iar 48% au spus că stresul lor este complet copleșitor, în comparație cu alte grupuri de adulți (20% și 26%, respectiv). Această presiune nu afectează doar părinții, ci și copiii lor, deoarece stresul părinților poate avea efecte negative directe asupra sănătății emoționale și dezvoltării acestora.
Totuși, lucrurile nu trebuie să fie mereu așa, spune Dr. Becky Kennedy, psiholog clinician specializat în parenting. Kennedy a devenit o figură publică importantă în timpul pandemiei datorită abordării sale inovative în ceea ce privește educația parentală. Într-un episod recent al podcastului Chasing Life, prezentat de Dr. Sanjay Gupta, Dr. Kennedy a discutat despre cum părinții pot…