În ultimele decenii, tehnologiile de Inteligență Artificială (IA) au intrat în forță în aproape toate domeniile, de la sănătate și finanțe până la științele umaniste. Deși pare greu de crezut, cercetarea textelor antice, considerate mult timp indecifrabile sau distruse, face un salt major datorită algoritmilor de învățare automată (machine learning). Un exemplu remarcabil este descifrarea sulurilor de la Herculanum, arse în urma erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., și pe care oamenii de știință au încercat să le deschidă, în zadar, timp de secole.
De la încercări eșuate la „Vesuvius Challenge”
Herculanum, oraș roman luxos de lângă Pompei, a fost acoperit de lavă și cenușă vulcanică, la fel ca vecinul său mai celebru. În ruinele sale, arheologii au descoperit sute de suluri de papirus carbonizate, depozitate într-o vilă bogată, probabil dedicată filozofiei și lecturii. Încercările de-a lungul istoriei de a despături aceste suluri extrem de fragile s-au soldat cu numeroase deteriorări, lăsând doar fragmente izolate de text.
De curând, un proiect numit Vesuvius Challenge, condus de Brent Seales de la Universitatea din Kentucky și de antreprenorul Nat Friedman, și-a propus să realizeze ceea ce părea imposibil: „desfășurarea virtuală” a sulurilor (prin tomografie computerizată de înaltă rezoluție) și detectarea urmelor de cerneală invizibile cu ochiul liber. Spre deosebire de alte scrieri care…