Sportul, pe cât de atemporal pare, evoluează în funcție de epoca în care trăim. Jocurile Olimpice, de exemplu, au trecut prin schimbări semnificative de-a lungul timpului, incluzând și excludând evenimente precum cursele de obstacole în apă sau tirul cu frânghia. Recent, sporturi precum breakdance au fost introduse în programul olimpic, iar lacrosse urmează să revină în 2028. Totuși, pe lângă aceste schimbări legitime, vedem o creștere a evenimentelor care prioritizează spectacolul și profitul, deseori în detrimentul valorilor fundamentale ale sportului, sunt de părere Giulia Sesa, doctorandă în Științe Biomedicale la KU Leuven și Silvia Camporesi, profesoară de Integritate și Etică Sportivă, KU Leuven.
Sport sau divertisment?
Un exemplu recent a fost meciul de box organizat de Netflix între influencerul Jake Paul și legendarul Mike Tyson, care a atras peste 108 milioane de spectatori. În același timp, Jocurile Enhanced, promovate drept o versiune a Olimpiadelor unde dopajul este permis, au fost anunțate de miliardarul australian Aron D’Souza. Susținut financiar de investitori precum Peter Thiel, acest eveniment își propune să recompenseze atleții care depășesc recorduri mondiale, cu premii de până la un milion de dolari.
Deși aceste evenimente atrag publicul, ele pun în pericol valorile interne ale sportului, precum corectitudinea, integritatea și siguranța participanților. Ele transformă sportul într-un…