Cu dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI), factorii de decizie politică au întâmpinat dificultăți în a ține pasul cu inovațiile tehnologice. Totuși, Uniunea Europeană (UE) a fost rapidă în reacții, adoptând în august un set de reglementări cuprinzătoare privind utilizarea acestei tehnologii, devenind primul cadru legal global în domeniu.
Noile reguli clasifică sistemele AI în funcție de capacitatea lor de a provoca daune societății — cu cât riscul este mai mare, cu atât reglementările devin mai stricte, unele sisteme urmând să fie interzise complet în UE până în februarie 2025. Companiile care nu respectă aceste reglementări vor fi sancționate cu amenzi semnificative.
După cum a spus europarlamentarul Brando Benifei, unul dintre cei care au contribuit la formarea AI Act: „În timp ce marile companii de tehnologie trag semnale de alarmă asupra propriilor creații, Europa a propus o soluție concretă pentru riscurile pe care AI începe să le prezinte.”
Cu toate acestea, în graba de a instala măsuri de protecție și în timpul negocierilor dificile cu guvernele și marile companii tehnologice, au fost făcute excepții pentru unele dintre cele mai controversate utilizări ale AI de către autoritățile de poliție și de frontieră, inclusiv recunoașterea facială și analiza emoțiilor.
Impactul:
Pe măsură ce retorica politică privind imigrația devine tot mai dură în întreaga Europă, continentul…