Universal Music Group (UMG), ABKCO Music & Records și Concord Music Group au deschis un proces împotriva companiilor Believe și TuneCore, acuzându-le de distribuția ilegală a melodiilor accelerate pentru a ocoli sistemele de identificare a drepturilor de autor.
Conform Music Business Worldwide, conglomeratul major de case de discuri solicită despăgubiri de 500 de milioane de dolari, invocând o „încălcare a drepturilor de autor la scară industrială”.
Procesul, depus în instanța federală pe 4 noiembrie, susține că TuneCore a facilitat distribuția unor versiuni modificate ale melodiilor protejate, destinate să evite detectarea automată pe platforme precum YouTube. În plângere, UMG susține că Believe a distribuit „milioane” de astfel de versiuni, având denumiri modificate pentru artiști, precum „Kendirk Laamar” și „Arriana Gramde”, pentru a permite pieselor să scape de filtrele de protecție a drepturilor de autor.
UMG a declarat că Believe și TuneCore au continuat să distribuie aceste versiuni „piratate” către platformele de streaming și video, deturnând redevențele destinate artiștilor legitimi. Un purtător de cuvânt UMG a afirmat că Believe „a construit o companie bazată pe încălcarea drepturilor de autor la scară industrială”, afectând atât artiștii de la casele de discuri majore, cât și pe cei independenți.
În contextul acestui fenomen, melodiile accelerate au câștigat popularitate pe platforme precum TikTok, unde modificările ritmului par să fie bine primite de publicul digital. Oliver Tree, al cărui hit „Miss You” a fost reinterpretat în formate accelerate de fani, a explicat pentru NME că „starea actuală a vieții într-o societate digitală ne face să căutăm rapid cele mai bune lucruri”, sugerând că muzica adaptată la acest ritm rapid de viață este o reflectare firească a tendințelor contemporane.