Într-o lume în care alimentele procesate sunt omniprezente, este important să înțelegem impactul real pe care acestea îl au asupra sănătății noastre. De la morcovii pre-tăiați până la mesele gata preparate la microunde, nu toate alimentele procesate sunt dăunătoare. Însă alimentele ultra-procesate (UPF – ultra-processed foods) sunt din ce în ce mai răspândite, iar efectele lor asupra sănătății sunt din ce în ce mai evidente.
Ce sunt alimentele ultra-procesate?
Majoritatea alimentelor trec printr-un anumit grad de procesare înainte de consum, iar în unele cazuri acest lucru este benefic. Spre exemplu, mazărea congelată este accesibilă, are un termen lung de valabilitate și ajută la reducerea risipei alimentare. De asemenea, lintea la conservă este o sursă comodă de proteine, iar laptele pasteurizat este mai sigur pentru consum decât cel crud.
Problema apare atunci când procesarea alimentelor le diminuează valoarea nutritivă și adaugă cantități excesive de zahăr, sare, grăsimi nesănătoase sau alte substanțe dăunătoare. Alimentele ultra-procesate sunt produse alimentare create dintr-un amestec de ingrediente derivate din alimente, la care se adaugă aditivi pentru a îmbunătăți textura, gustul și termenul de valabilitate.
Aceste alimente conțin ingrediente pe care nu le-am folosi în mod normal în bucătăria de acasă, cum ar fi:
- Uleiuri hidrogenate
- Proteine hidrolizate
- Maltodextrină
- Sirop de porumb cu conținut ridicat de…