În perioada 19-23 februarie 2025, Galeriile Artmark organizează la Palatul Cesianu-Racoviță din București o expoziție omagială dedicată lui Constantin Brâncuși, prilejuită de Ziua Națională Brâncuși. Evenimentul aduce în atenția publicului o lucrare inedită pentru România, „Bust de copil” („Enfant”), considerată prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor și realizată de artist după stabilirea sa la Paris, în 1904.
Un moment-cheie în evoluția artistică a lui Brâncuși
Lucrarea, un ghips patinat, a fost expusă pentru prima dată în 1906, la Salonul de Toamnă din Paris, unde sculptorul a atras atenția unor figuri importante ale artei europene, printre care Auguste Rodin, Antoine Bourdelle, Aristide Maillol și Medardo Rosso. Potrivit istoricului de artă Doina Lemny, specialistă în opera lui Brâncuși, această sculptură reprezintă un moment definitoriu în traiectoria artistului:
„«Bust de copil» marchează o etapă importantă în creația sa, fiind una dintre primele lucrări care au atras atenția juriului. Aceasta face parte dintr-o serie de busturi de copii, posibil inspirați de cei pe care Brâncuși îi observa în Place Dauphine, unde se instalase în 1905. Lucrarea reflectă preocuparea sa pentru redarea expresivității și psihologiei copilăriei, într-o manieră influențată de tradiția sculpturii academice, dar care anunță deja direcțiile de explorare ulterioare.”
Realizarea acestei serii de…